Hoofdsleutelsysteem. Hoe werkt dat precies?

Hoofdsleutelsysteem. Hoe werkt dat precies?

Elke sleutel die twee of meer sloten kan openen, wordt als een hoofdsleutel beschouwd. Een hoofdsleutel geeft toegang tot elk laatste slot in een wolkenkrabber. Je zou zeker nooit een hoofdsleutel in verkeerde handen willen laten vallen. Het is een sleutel die toegang biedt tot elk gesloten kantoor, elke ruimte en opslagruimte in gebouwen waar fortuinen kunnen worden gemaakt en verloren in zeer korte tijd.

Wat is een hoofdsleutelsysteem?

Een hoofdsleutelsysteem is een sleutelplan waarbij geselecteerde sleutels een aantal vooraf gedefinieerde deuren kunnen openen. Het helpt een betere controle te hebben, bespaart belangrijke vervangingskosten, je bent tegen inbraak beveiligd en is handig, omdat er een lager aantal sleutels in omloop is. Het biedt ook snelle toegang tot alle kamers in het pand, b.v. voor beveiligingspersoneel en managementpersoneel. Dit is niet alleen handig, maar kan levens redden in geval van nood.

Een hoofdsleutelsysteem is een set sloten die zodanig zijn gecodeerd dat ze elk een individuele sleutel kunnen hebben, maar ze worden ook allemaal geopend door een extra speciale sleutel, een hoofdsleutel. Binnen een hoofdsleutelsysteem kunnen groepen sloten als alternatief gelijk worden gecodeerd, zodat dezelfde sleutel alle sloten in de groep bedient, waarbij alle sloten in de groep ook bediend kunnen worden door de hoofdsleutel.

Onder het hoofd kunnen groepen sloten anders worden gecodeerd, worden toegewezen aan een subhoofd en worden gecodeerd aan het hoofd. Je kunt bijvoorbeeld drie gebieden of afdelingen binnen een gebouw hebben. Elk gebied heeft zes sloten die anders zijn ingetoetst en een sub sleutel die alle sloten bedient die betrekking hebben op het gebied. De hoofdsleutel opent alle sloten in het gebouw, maar het subhoofd van het ene gebied opent geen slot in een van de andere twee gebieden. Dit kan een overweging zijn als jouw faciliteit verschillende gebieden heeft.

Een centrale hoofdsleutel kan nodig zijn als een eigenaar of senior-manager verantwoordelijk is voor alle gebieden in het gebouw of meerdere gebouwen. Elk gebouw zou werken onder een afzonderlijke hoofdsleutel en elk gebied binnen een gebouw zou een sub-hoofdsleutel hebben, maar over het algemeen zou het de centrale hoofdsleutel zijn die alles binnen het bedrijf zou openen.

De hoofdsleutel en het slot

De meeste hoofdsleutelsystemen werken op basis van een basisslot met tuimelaar. Een kort overzicht van de werking van een standaard tuimelschakelslot: om een ​​slot te openen, moet een penstapel bestaande uit een aandrijfpen en een sleutelpen omhoog worden gebracht zodat de twee aan weerszijden van de afschuiflijn rusten. Een sleutel heft sleutelpennen op binnen een slot. Deze sleutelpinnen hebben allemaal verschillende maten. De stuurpennen hebben een universele maat. Daarom moet de sleutel de juiste set groeven hebben om de sleutelpennen op de juiste hoogte te brengen. Het is een vereenvoudiging, maar als je meer wilt weten hoe sloten open te maken met een hoofdsleutel, zou je een ervaren slotenmaker moeten vragen. Zij kunnen je gedetailleerd uitleggen hoe het mechanisme van een hoofdsleutel in elkaar zit. Het enige dat nodig is voor elke standaard pintuimelaar om te worden omgezet voor een hoofdsleutelsysteem, is het toevoegen van een hoofdpen tussen een bestuurder en een sleutelpen. Zo een hoofdpen is vrijwel een kleine pin. Als het eenmaal op zijn plaats zit, heeft de stapel pennen twee afschuiflijnen. Een afschuiflijn voor een speldenstapel met een hoofdpen onder of boven de lijn.